Hoppa till huvudinnehåll
Opinion & fakta

Europastrategi för Saco

I Sacos Europastrategi lägger vi ramen för arbetet med EU-frågorna.

Saco är positivt till samarbetet inom den Europeiska unionen. EU är ett viktigt fredsprojekt, som i över 60 år har lyckats lösa intressemotsättningar mellan demokratiska nationer i Europa på fredlig väg. Genom den fria rörligheter för varor, personer, tjänster och kapital skapas också förutsättningar för att tillsammans öka välståndet i Europa.

Den fria rörligheten och framväxten av den inre marknaden gynnar både Sverige och Europa som helhet. Vi tjänar alla på att utländska akademiker kommer hit för att arbeta, studera eller forska. Sacoförbundens välutbildade medlemmar drar också stor nytta av möjligheterna att fritt söka arbete och utbildning på annat håll i Europa. För löntagare i Sverige och i EU är den inre marknaden en stor tillgång.

Sverige och EU står inför stora geopolitiska utmaningar. Första pandemin och sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har varit ett uppvaknande till en mer hotfull värld som vi måste hantera.  Saco känner oro för utvecklingen mot ökad protektionism och inskränkningar av demokratiska fri- och rättigheter i flera medlemsstater. Som ett litet och exportberoende land behöver Sverige ett fungerande demokratiskt EU med en fungerande inre marknad och öppna handelsrelationer med omvärlden.

 

Kontaktperson

Jenny Grensman Utredare med EU-inriktning jenny.grensman@saco.se
Publicerad: 2021-11-29

Senast uppdaterad: 2024-02-29

Dela sidan